http://cainiderasa.forumz.ro
BUN VENIT pe forumul cainilor de rasa din Romania, va rugam sa va inregistrati.

Va rugam sa postati informatii in plus si sa ajutati la completarea informatiilor din acest forum.

Navigare placuta! Nu uitati ca parerile dumneavoastra conteaza pentru noi!

Va multumim!
http://cainiderasa.forumz.ro
BUN VENIT pe forumul cainilor de rasa din Romania, va rugam sa va inregistrati.

Va rugam sa postati informatii in plus si sa ajutati la completarea informatiilor din acest forum.

Navigare placuta! Nu uitati ca parerile dumneavoastra conteaza pentru noi!

Va multumim!
http://cainiderasa.forumz.ro
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

http://cainiderasa.forumz.ro

Forum dedicat crescatorilor si iubitorilor de caini de rasa, pisici si pesti de acvariu
 
AcasaAcasa  PortalPortal  PortalPortal  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Tutorials
CS-GOTHIC.COM
Raspuns.net
Gothic CS
Community - http://www.raspuns.net/
Subiecte similare
1100 Jocuri
1100 jocuri online - http://www.joc-online.com
www.cs-gothic.ro
Gothic CS
Community - http://www.cs-gothic.ro/forum/
Cine este conectat?
În total sunt 16 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 16 Vizitatori

Nici unul

Recordul de utilizatori conectați a fost de 58, Mar Sept 17, 2024 4:29 am
Statistici
Avem 128 membri înregistrați
Cel mai nou utilizator înregistrat este: tenkairo

Membrii nostri au postat un numar de 497 mesaje în 350 subiecte
Parteneriate
Ultimele subiecte
» Anunturi vanzari caini
Elemente de dresaj EmptyScris de tenkairo Mar Sept 17, 2013 2:23 am

» 150 euro ..merita?mancalar mama
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 15, 2012 6:58 pm

» Problema.
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 15, 2012 6:56 pm

» top 10 caini de paza
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Lun Apr 09, 2012 1:54 am

» Domeniu
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 08, 2012 3:35 am

» Ciobanesc caucazian
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 08, 2012 3:33 am

» Ciobanesc Carpatin
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 08, 2012 3:29 am

» Ciobanesc Mioritic
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 08, 2012 3:22 am

» Mioritic vs Caucazian Vs Carpatin
Elemente de dresaj EmptyScris de C0smin Dum Apr 08, 2012 3:17 am

» Cainii mei
Elemente de dresaj EmptyScris de Admin Sam Apr 07, 2012 3:54 pm


 

 Elemente de dresaj

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin


Numarul mesajelor : 151
Puncte : 390
Reputatie : 8
Data de inscriere : 10/05/2009
Localizare : Romania

Elemente de dresaj Empty
MesajSubiect: Elemente de dresaj   Elemente de dresaj EmptyJoi Mai 14, 2009 1:36 am

Disciplina

1. Subordonarea fata de stapan

Este un element care se invata inca din faza de predresaj. Cainii sunt animale sociale, care traiesc in haita. In acest sens, stabilirea ierarhiei este foarte importanta. Daca nu este invatat inca din primele luni de viata ca stapanul este "seful", cainele va incerca sa se impuna si sa conduca.

2. Recompensarea

Poate fi aplicata inca din primele luni ale catelului. Exista mai multe forme de recompensare: cu hrana, prin mangaiere, verbal - "bravo" sau cu jucaria. Recompensarea se foloseste de cate ori cainele face ce isi doreste stapanul. Astfel, va asocia indeplinirea comenzilor acestuia cu ceva placut. Totodata, recompensarea ajuta la consolidarea legaturii dintre stapan si caine. Ea sta la baza intregului dresaj.

3. Obisnuirea cu zgarda si lesa

Este bine sa obisnum cateii inca de mici cu zgarda si lesa, iar la rasele mari chiar si cu botnita. Ei trebuie sa asocieze aceste obiecte cu ceva placut. De aceea, in faza initiala, vor fi recompensati cu hrana sau mangaiere. Ulterior, ei vor accepta cu placere zgarda, lesa si botnita, asociindu-le cu bucuria de a iesi la plimbare.

4. Mers la pas din lesa

Cainele va invata sa merga in lesa, alaturi de stapan, in partea stanga a acestuia. El nu trebuie sa traga stapanul, ci trebuie sa mearga atent la stapan; iar lesa nu trebuie sa stea intinsa, ci va fi usor relaxata. Nu i se va permite cainelui sa ia lesa ca pe o jucarie, scuturand de ea.

5. Trecerea la picior

Comanda "la picior" se da de cate ori este necesar sa corectam pozitia cainelui fata de stapan. Asa cum am mentionat si la mersul la pas din lesa, cainele trebuie sa se afle in partea stanga a stapanului, avand o aliniere corecta fata de acesta. Trecera la picior se poate face in doua moduri, si anume: cu ocolirea stapanului (trecerea prin spate) sau direct.

6. Venirea la apel ("Vino aici!)

Cainele va fi obisnuit cu aceasta comanda, mai intai, aratandu-i-se jucaria preferata sau o bucatica de hrana. Daca vine, i se va da, drept recompensa, acea jucarie sau bucatica de hrana si va fi mangaiat si felicitat. Daca nu vine, se va proceda la folosirea unei lese lungi: in momentul in care se da comanda "vino aici", se trage usor de lesa, aratandu-i-se jucaria sau mancarea.

7. Comanda de interzicere ("Nu-i voie", "Fui")

Pentru invatarea acestei comenzi, este ideal sa se lucreze cu zgarda si lesa. Se poate lucra si fara, tragand cainele de ceafa. De cate ori este necesar, se trage de lesa, printr-o miscare scurta ("biciuita"), asociind aceasta cu comanda verbala "nu-i voie" sau "fui". Tonul trebuie sa fie ferm si impunator.

8. Corectarea agresivitatii la mancare

Unii caini devin foarte posesivi cand este vorba de mancarea sau jucaria lor, lucrul acesta manifestandu-se prin comportament agresiv fata de persoana din apropierea lui, fie ea chiar stapanul. Corectarea se face cu ajutorul lesei, de cate ori este nevoie, pana cand comportamentul acestuia se schimba.

9. Comenzile "Pe loc stai", "Sezi" si "Culcat"

Comanda "pe loc stai" se exerseaza mai intai cu lesa, mergand la pas. Se da comanda verbal si in acelasi timp se pune mana dreapata in fata ochilor cainelui. Acesta trebuie sa se opreasca din mers si sa ramana in picioare. Cu mana stanga se mangaie cainele de la umar pana la crupa si se lauda verbal. Dupa ce cainele isi insuseste aceasta comanda din lesa, se trece la exersarea fara lesa, dandu-i-se comanda pe loc stai de la distanta. Cainele trebuie sa se opreasca din orice activitate. De regula, dupa comanda "pe loc stai", urmeaza imediat o alta comanda, cum ar fi: "sezi", "culcat", "vino aici" sau "asteapta" Dupa insusirea comenzii "pe loc stai", se poate trece la invatarea comenzii "sezi", mai intai din lesa, cu ajutorul stimulului hrana: in timp ce i se da comanda verbal, se arata cainelui o bucatica de hrana, care se duce deasupra capului acestuia, la cca. 20 cm. Cainele va urmari hrana cu privirea si, natural, va lua pozitia sezi. Dupa aceea, cainele va fi recompensat cu bucatica de hrana si felicitat verbal. Pentru pozitia "culcat", se procedeaza in aceasi maniera ca la "sezi", de data aceasta hrana ducandu-se la nivelul solului, in fata cainelui. De asemeni, pentru pozitia "culcat" se poate apasa usor cainele pe greaban concomitent cu aratarea hranei. Cand cainele a ajuns in pozitia dorita, va fi recompensat cu bucatica de hrana folosita si laudat verbal.

10. Socializarea in locuri publice

Inca din primele luni de viata, cainele va fi scos la plimbare in locuri publice, mai intai in locuri mai putin aglomerate, urmarindu-i-se manifestarile (sperieturi, timorare, agresivitate). Cainele va fi incurajat de cate ori este nevoie, atunci cand se sperie de un anumit lucru - zgomot, masini, caini. De asemeni, va fi corectat atunci cand isi manifesta agresivitatea.

11. Schimbari de ritm si de directie

Scopul schimbarii de ritm este acela de a obisnui cainele sa pastreze alinierea fata de stapan, indiferent de ritmul acestuia. Astfel, stapanul face schimbari bruste de ritm, dand cainelui comanda "pas". In cazul in care stapanul alearga, se da comanda "trap". Schimbarea de directie se exerseaza cu acelasi scop, de a pastra alinierea cainelui fata de stapan, in cazul acesta comanda dandu-se cand stapanul face schimbari bruste de directie.

12. Comanda "asteapta"

Comanda "asteapta" se foloseste atunci cand cainele trebuie sa stea intr-o pozitie anume pentru mai mult timp. Ea poate fi executata din comenzile predecesoare "pe loc stai", "sezi" si "culcat". Aceasta comanda se exerseaza mai intai din lesa. Treptat, se mareste timpul de asteptare si distanta stapanului. Este important ca la inceput sa lasam cainele cu fata in directia in care ne indepartam de el. Ulterior, comanda "asteapta" se executa si cu disparitia stapanului din campul vizual al cainelui.

13. Nerespectarea comenzilor primite de la straini

Atat timp cat stapanul este de fata, cainele trebuie sa asculte numai de acesta. Daca o alta persoana da comenzi cainelui, el va trebui sa o ignore, cautand privirea stapanului si asteptand comenzile acestuia. Atunci cand cainele nu indeplineste comenzile date de strain, va fi recompensat de catre stapan.

14. Refuz de hrana

Cainele va fi invatat sa accepte hrana numai de la stapan. In cazul in care este singur, cainele trebuie sa manance numai din castronul lui. La refuzul de hrana, se folosesc, de asemeni, metode nonviolente, prin corectarea din lesa si verbal.

Predresaj

Subordonarea fata de stapân
- Obisnuirea cu lesa si zgarda
- Mers la pas din lesa
- Venirea la apel ( "Vino aici")
- Comanda de interzicere ("Nu-i voie", "Fui")
- Recompensarea (prin mângâiere, verbal - "Bravo", cu hrana)
- Comenzile "Pe loc stai", "Sezi " si "Culcat"


- Corectarea agresivitatii la mâncare
- Desobisnuirea de a sari pe oameni
- Obisnuirea cu toaletarea (curatatul urechilor, ochilor, unghiilor, periatul, spalatul si uscatul)
- Socializarea in locuri publice
- Socializarea in grup de câini
- Corectarea agresivitatii sau timiditatii fata de alti catei

Probleme de comportament:
Caini care latra excesiv;
Caini agresivi fata de alti caini;
Caini care rod mobila;
Caini care se urca pe mobile;
Caini care sar pe stapan si/sau pe straini;
Caini agresivi fata de stapani si/sau straini.

Caini care latra excesiv.
Prin latrat cainele isi exprima anumite stari ca agresivitate, furia, singuratatea sau cere anumite lucruri.

Latratul este intotdeauna, pentru caine, un mod de-a comunica foarte repede o stare de excitatie. Din anumite motive, unii caini ajung sa latre excesiv de mult. Unele motive care conduc la acest comportament sunt: un grad de excitabilitate la stimuli ridicat, lipsa de exercitiu fizic, anxietate.

Caini agresivi fata de alti caini.
Acest tip de comportament il au in general masculii, dar poate fi intalnit si la femele. Cand doi caini se intalnesc pe un teritoriu neutru, exista mari sanse ca ei sa se lupte, in acest fel stabilindu-se care este cainele dominant si care subordonat. In afara de a stabili ordinea ierarhica, motivele pentru care un caine este agresiv fata de alti caini, pot fi, apararea teritoriului, lipsa de socializare la grupa canina sau un caracter nativ dominant.

Caini care rod mobila.
Acest tip de comportament este intalnit atat la pui cat si la cainii adulti. Cauzele acestui comportament sunt:
Schimbarea dintilor la puieti, lipsa de miscare, plictiseala, anxietatea, frustarea, neobisnuinta cainelui de a sta singur timp indelungat.

Caini care se urca pe mobile, in pat, pe fotolii etc.
Aceasta problema este creata de stapan, chiar din ziua in care puiul este adus acasa prin faptul ca ii permite puiului sa doarma in pat, crezand ca in acest fel puiul se acomodeaza mai usor.

Caini care sar pe stapan si/sau pe straini.
Saritul pe membrii haitei reprezinta modul in care cainii se saluta. Acelasi mod de a saluta il folosesc si fata de grupa umana. Acest comportament este intalnit la cainii (care nu sunt obisnuiti sa stea timp indelungat) foarte energici.

Caini agresivi fata de stapani si/sau straini.
Cauza agresivitatii cainelui fata de stapani este data in general de lipsa unei minime educatii, al unui minim dresaj al acestuia.
Printr-o educatie adecvata si facuta la timp (cat mai devreme cu piutinta), cainele invata care este locul lui in "haita" si sa-si recunoasca stapanul drept sef al haitei. Alintarea exagerata, recompensarea prin mangaiere fara motiv, pot duce la acest gen de comportament al cainelui.

Agresivitatea fata de straini are drept cauze, lipsa de socializare la grupa umana sau traume pe care caini le-au suferit in cele doua perioade de imprimare a fricii.
Agresivitatea cainilor fata de stapani si/sau straini poate fii generata si de cauze medicale.
Sansele de recuperare ale unui asemenea caine sunt mult mai mari daca programul de recuperare este inceput inca de la primele manifestari ale cainelui.
Sus In jos
https://cainiderasa.all-up.com
 
Elemente de dresaj
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Cerere dresaj
» scoala de dresaj , pensiune canina
» Vreau o scola de dresaj buna

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
http://cainiderasa.forumz.ro :: Dresaj :: Discutii generale despre dresaj, predresaj-
Mergi direct la:  
Reclame
Statistici Trafic Forum
Reclame
Top postatori
Admin (151)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
catei_derasa (51)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
dogexotic (50)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
dogpuppy (49)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
mastiff (37)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
C0smin (17)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
caini_derasa (13)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
k1d. (11)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
pistoleanu (11)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
Alu (9)
Elemente de dresaj I_vote_lcapElemente de dresaj I_voting_barElemente de dresaj I_vote_rcap 
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata